[MaFLA] konferencia-felhívás

Márton Miklós marton at ajk.elte.hu
Sun Jan 14 13:21:01 CET 2024


Kedves kollégák,
a szervezők kérésére a figyelmükbe ajánlom az alábbi, és a mellékletben is megtalálható konferencia-felhívást.

Üdvözlettel:
Márton Miklós



Történelmen innen és túl: az elmélet szerepe a változó világban
I. ELTE ÁJK jog- és politikaelméleti konferencia

Folyamatosan változó világunkban az elméleti gondolkodás tudja megteremteni az állandóságot. Az elmélet az, amely képessé tesz minket arra, hogy átlássunk a hétköznapok történésein, konfliktusain, a múltat összekapcsoljuk a jelennel és így gondolkodni tudjunk a jövőről. Úgy tűnik, a jog és a politika világában véget ért „a történelem vége”, és az új fejlemények megértéséhez nélkülözhetetlen a jog- és politikaelméleti tudás. Gondoljunk csak például a jogállamiság vagy a szuverenitás fogalmának előtérbe kerülésére, vagy a demokrácia variánsaival és a liberalizmushoz való viszonyával kapcsolatos viták felerősödésére a tudomány világában és azon kívül. Úgy tűnik, hogy „az elmélet” újra relevánssá válik és az ezzel kapcsolatos viták gyakran kilépnek a tudományos közeg keretei közül. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Jog- és Társadalomelméleti Tanszéke, valamint Politikatudományi Intézete konferenciát szervez 2024 nyarán, melynek célja, hogy fórumot biztosítson a hazai tudományos közösség számára az elméleti kérdések tudományos igényű megvitatására és a szakmai diskurzus fejlesztésére. E konferenciára várjuk a jelentkezéseket minden olyan hazai műhelyből, mely tág értelemben vett jog- vagy politikaelméleti kérdésekkel foglalkozik. A konferencia nyitott a különböző elméleti és módszertani tradíciók és irányzatok képviselői számára.

A konferenciára szekciótervekkel és egyéni előadásokkal lehet jelentkezni. Az első körben a szekciótervek benyújtását kérjük, majd a második körben – miután kialakul a konferencia végleges szekcióbeosztása –, lehet az egyes szekciókba egyéni előadásokkal jelentkezni. Szekciótervnek egy maximum 400 szavas leírást kérünk az adott szekció témájáról és annak kortárs relevanciájáról, továbbá kérjük, hogy jelöljék meg a szekció potenciálisrésztvevőit. Az egyes résztvevők a második körben nyújthatják majd be az egyéni előadások absztraktjait, melyek terjedelme szintén maximum 400 szó. Várjuk doktoranduszok és graduális képzésen tanuló diákok jelentkezését is. Időpont és helyszín:
A konferencia időpontja: 2024. június 14. A konferencia helyszíne: ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Budapest, 1053, Egyetem tér 1-3.

Határidők: Szekciótervek leadásának határideje: 2024. február 16.
Konferencia szekcióbeosztásának véglegesítése és a jelentkezők értesítése: 2024. március 1.
Egyéni előadások absztraktjának leadási határideje: 2024. április 2.
Döntés és értesítés az egyéni jelentkezésekről: 2024. április 15.
A konferencia programjának véglegesítése: 2024. május 2.

A szekcióterveket és az előadások absztraktjait erre az e-mail címre várjuk: elmeletikonferencia at ajk.elte.hu Ha bármilyen kérdésük lenne, kérjük forduljanak bizalommal a szervezőkhöz a konferencia email címén.
A szervezők: Fekete Balázs, Illés Gábor, Mándi Tibor, Tóth Fruzsina Rozin
P Kérem, ne nyomtassa ki ezt az e-mail-t, kivéve, ha szükséges. Think Green - Please do not print this e-mail unless it's necessary.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listbox.elte.hu/pipermail/mafla/attachments/20240114/44a49f62/attachment-0001.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Elmélet_konf_felhívás_végl.pdf
Type: application/pdf
Size: 430855 bytes
Desc: Elmélet_konf_felhívás_végl.pdf
URL: <http://listbox.elte.hu/pipermail/mafla/attachments/20240114/44a49f62/attachment-0001.pdf>


More information about the MaFLa mailing list