felhívás: Russell konferencia, ELTE

Zsofia Zvolenszky zz207 at nyu.edu
Thu Mar 31 15:05:52 CEST 2005


LEÍRÁS, JELENTÉS, DENOTÁCIÓ 

ON DENOTING: 100 ÉV UTÁN 

2005. SZEPTEMBER 29-30.

 

FELHÍVÁS

 

1892-ben az akkor még csak tizenhat éve megjeleno MIND foszerkesztoje ezt írta: 

"In general, we desire to publish only such articles as really advance the subject of which they treat a step further. Nor ought this to be considered an extravagant aim for the only English philosophical journal in existence." (1)



Talán nincs még egy olyan tanulmány, amely ezt a célkituzést látványosabban teljesítette volna, mint a MIND-ban 1905 októberében megjelent "On Denoting" - Bertrand Russell tollából. (2) 



 

Idén az ELTE BTK Filozófia Intézete és Nyelvfilozófiai Kutatócsoportja a korszakalkotó cikk megjelenése alkalmából hirdeti meg hagyományos tanévnyitó konferenciáját a "Nyelv, megértés, interpretáció: A nyelv mint a kortárs filozófiai áramlatok közös problémája" konferencia-sorozat keretében. A helyszín: az ELTE BTK Filozófia Intézetének Múzeum körúti székhelye (1088 Budapest, Múzeum krt. 4./i.). 



A centenáriumi konferencia lehetoséget kínál arra, hogy végiggondoljuk az "On Denoting" által felvetett kérdésekrol és megoldásokról azóta is tartó vitát, valamint a XX. század e nagy filozófusának egész munkásságát (ideértve filozófiatörténeti, társadalomfilozófiai és történetírói tevékenységét). E témakörökben várjuk a széles értelemben vett filozófia területén muködo, valamint a természet- és a humán tudományok filozófiai, metodológiai és logikai megalapozásával foglalkozó kollégák jelentkezését 15 perces szekció-eloadások tartására. A 30 perces plenáris eloadások megtartására a szervezok kérik fel az eloadókat. 



A Világosság ünnepi Russell számában az eloadások szövegébol készült válogatás mellett korszeru, átdolgozott újrafordításban jelenik majd meg az "On Denoting". 



A konferencia szekció-üléseire a jelentkezéseket - az eloadás címével, 10 soros rezümével, intézeti/kutatóhelyi affiliáció és e-mail cím feltüntetésével - az alábbi címekre, lehetoleg elektronikus levél formájában várjuk 2005. május 31-ig:



Kelemen János, jim218 at axelero.hu, és

Zvolenszky Zsófia, zz207 at nyu.edu

ELTE BTK Filozófia Intézet, 1088 Bp. Múzeum krt. 4./i.

 

Az elfogadott eloadásokról 2005. július 15-ig küldünk értesítést.

 

-----------------------------

Lábjegyzetek

(1) Russell munkája nyomán, elsosorban Peter F. Strawsontól tudjuk: ugyanannak a leírásnak kontextusról kontextusra változhat a denotációja; így van ez a "the only English philosophical journal in existence" leírással is. Egyrészt denotációját részben az értelmezés idopontja határozza meg; ma már nem denotálja sem a MIND-ot, sem más angol szaklapot. Másrészt az "English" itt "angliai"-t és nem "angolnyelvu"-t jelent, hiszen Észak-Amerikában épp 1892-ben jelent meg eloször a Philosophical Review, csatlakozva az addigra 25. (és egyben utolsó elotti) születésnapját ünneplo Journal of Speculative Philosophy-hoz.  

(2) Bár ugyanez a foszerkeszto nem csinált titkot abból, hogy Russell cikkét kis híján visszautasította.


____________________________________________________
MAFLA - Hungarian philosophers' mailing list
Archive & Help: http://hps.elte.hu/dept/mafla.htm
(maintained by HPS/Eötvös University)
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20050331/d34a7ddb/attachment.html>


More information about the mafla mailing list