Fw: [Grantforum] kozbeszerzesi peticio

Kampis kampis at axelero.hu
Sun Jan 15 18:39:12 CET 2006


Kedves Kollegak, ugy gondolom kozerdeku ugy, itt regota
szervezkedtek mar, nos, en alairtam.
udv kgy

----- Original Message ----- 
From: Vince Grolmusz 
To: grantforum at cs.elte.hu 
Sent: Sunday, January 15, 2006 6:21 PM
Subject: [Grantforum] kozbeszerzesi peticio


Tisztelt Kolléga! 


Elnézést kérek, ha már máshonnan is megkapta ezt a levelet. 


Egy olyan jelenségre hívjuk fel a figyelmét, amelyet orvosolva egy fillér pótlólagos forrás nélkül jelentosen javulnának a hazai kutatás-fejlesztés feltételei. 


Biztosan Ön is találkozott már azzal a helyzettel, hogy kutatási célú pályázati pénzébol nem vehette meg a kiskereskedelemben 15 000 Ft-ért kínált irodabútort, 60 000 Ft-ért kínált számítógépet vagy egy 120 000 Ft-ért kínált laptopot, mert munkahelyének gazdasági szakemberei arra kényszerítették, hogy közbeszerzési szállítótól ugyanazt a bútort 60 000 Ft-ért, a számítógépet 150 000 Ft-ért, a laptopot 250 000 Ft-ért vegye meg. 


Ha Ön közvetlenül a külföldi kiadótól igen olcsón szeretne beszerezni folyóiratokat, vagy a külföldi szállítótól az itthoninál gyorsabban, alacsonyabb áron és sokkal jobb minoségben szeretne vegyszereket venni, a gazdasági osztály számos esetben nem járul hozzá ehhez, vagy pedig aránytalanul sok adminisztrációt és papírmunkát kényszerít Önre. 


Van olyan hazai egyetem, ahol a gazdasági vezeto azt követeli a kutatóktól, hogy ha nem a közbeszerzési szállítótól szerez be valamilyen - kisértéku - vegyszert, akkor három lemondó nyilatkozatot kell mellékelnie a közbeszerzési szállítóktól - az egyetem saját gazdasági osztálya részére (!) - arról, hogy a közbeszerzési szállítók nem tudják szállítani a szóban forgó vegyszert. 


Történik ez egy olyan országban, ahol a nyugat-európaihoz képest igen szerény GDP-nek kevesebb, mint 1%-át fordítják kutatásra-fejlesztésre, és még ezekbol a ráfordításokból is ilyen fokú pazarlásra és felesleges adminisztrációra kényszerítik a kutatókat. 


Biztosan sokan tudják, hogy a kutatóintézetek jelentos része nem tartozik a központosított közbeszerzés hatálya alá (például az MTA intézetei), és az EU-csatlakozás óta a felsooktatási intézmények sem tartoznak oda: 


http://kszfweb.econet.hu/Default.aspx?content=WebParts\BasicServices\Documents\CADocuments.ascx&DocumentFolderID=27 


Ha alaposan tanulmányozzuk a Közbeszerzési törvényt: 


http://kszfweb.econet.hu/Default.aspx?content=WebParts\BasicServices\Documents\CADocuments.ascx&DocumentFolderID=9 


akkor kiderül, hogy azokra a beszerzésekre, amelyek nettó értéke meghaladja az egyszeru közbeszerzési eljárás értékhatárát (2006-ban 8 000 000 Ft), de nem éri el a nemzeti értékhatár felét (2006-ban 15 000 000 Ft), három ajánlattévotol kell egyidejuleg ajánlatot kérni, illetve ezen érték fölött közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. 


Ezen beszerzési értékhatárok (igen, ebben az évben már 8 000 000 Ft!) alatt nem kell alkalmazni a közbeszerzési törvényt. Akkor miért nem vásárolhatjuk meg a legolcsóbb, leggyorsabb, legelonyösebb helyen a kutatásunkhoz szükséges eszközöket, anyagokat? 


Így például, ha valamely kutatólaboratóriumnak azonnal szüksége van egy 500 Ft-os számítógép-kábelre, azt miért nem veheti meg tíz perc alatt a sarki boltban, még akkor sem, ha boven van rá pénze? 

Azért, mert a kábel 500 Ft-os árát a gazdasági vezetok - tartva a közbeszerzési bírságtól - összevonják az egyetem vagy kutatóintézet összes számítástechnikai beszerzésével, amely egész évre számított nagysága természetesen már messze meghaladja a közbeszerzési eljárás értékhatárát.

Véleményünk szerint a különbözo kutatási pályázatokból fedezett beszerzések értékének jelenlegi összevonási gyakorlata több jogszabállyal, így foként a Közbeszerzési törvény 40. paragrafusával ellentétes. 


Ezért - az ELTE "Grantfórum" levelezolistája számos tagjának részvételével -- petíciót készítettünk a Közbeszerzések Tanácsa elnökéhez, amelyben a jelenlegi abszurd helyzetet orvosolására egy ajánlás kiadását kérjük. Ezzel egy fillér pótlólagos forrás nélkül is jelentosen lehetne javítani a hazai kutatás-fejlesztés jelenlegi helyzetén és nagyban csökkenne az intézményi adminisztráció. 


Kérjük, hogy olvassa el a petíciót a http://kutatok.org  helyen, és ha egyetért vele, 


- akkor, kérjük, írja alá (elektronikus úton), 


- és jelen levelünket küldje el minél több magyarországi kutató, fejleszto ismerosének, munkatársának, doktoranduszoknak, mert csak akkor érhetünk célt, ha sok aláírást sikerül gyujtenünk. 


Budapest, 2006. január 15.
 

Üdvözlettel: 


Grolmusz Vince
matematikus egyetemi docens,
az MTA doktora 


-- Vince Grolmusz                      Department of Computer Science
http://www.cs.elte.hu/~grolmusz     Eotvos University
e-mail: grolmusz at cs.elte.hu         Pazmany P.stny.1/C, Room 3-614,
fax: +36-1-381-2231                 H-1117 Budapest, HUNGARY



____________________________________________________
MAFLA - Hungarian philosophers' mailing list
Archive & Help: http://hps.elte.hu/dept/mafla.htm
(maintained by HPS/Eötvös University)
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20060115/152ecdad/attachment.html>


More information about the mafla mailing list