[MaFLa] Magyar Filozófiai Szemle

Schmal Dániel schmal.daniel at chello.hu
Sat Oct 10 17:29:22 CEST 2009


Tisztelt Kollégák!
 

a Magyar Tudományos Akadéma Filozófiai Bizottsága 2010-től új szerkesztőséget és szerkesztőbizottságot bízott meg a Magyar Filozófiai Szemle körüli teendők ellátásával. A lap 2010 tavaszától reményeink szerint új alakban és megújult koncepcióval lát napvilágot. A legfontosabb változások terveink szerint a következők:

 

-        Tematikus számok: 2010-től a megjelenő lapszámok részben vagy egészükben egy-egy előre közzétett téma köré rendeződnek. Az adott évfolyamhoz tartozó témákról körlevélben küldünk értesítést.

-        Referálás: Az anonim referálással kapcsolatos, közismert nehézségek dacára a szerkesztőség - a lapgazda kérésének megfelelően - elköteleződött a publikálásra váró tanulmányok referáltatása mellett. A referálás munkája minden felkért szakemberre terheket ró, ezért kérjük az egész szakma támogatását annak érdekében, hogy a MFSZ a mindnyájunk által elvárt szakmai színvonalon jelenhessen meg.

-        Terjesztés: A Magyar Filozófiai Társasággal kötött szóbeli megállapodás eredményeként a Társaság valamennyi aktív, tagdíjat fizető tagja megkapja a MFSZ számait. Ez javít a lap anyagi helyzetén, és reményeink szerint széles olvasóközönséget biztosít az egyes lapszámoknak.

-        Megjelenés: Évi három szám kiszámítható megjelentetését tűztük ki célul, melyekhez minden évben egy idegen nyelvű lapszám is járul.

 

A Magyar Filozófiai Szemle az egész gazdag és sokszínű hazai filozófiai élet fóruma kíván lenni. Természetesen az egyes lapszámok terjedelmi korlátai és tematikus jellege miatt e sokszínűséget nem lehet azonnal, egyik számról a másikra megjeleníteni. Világos az is, hogy ha nagyobb mennyiségű kézirat érkezik, hosszabb idő is eltelhet a tanulmány leadása és a publikálás között. E kellemetlenségért optimális esetben a folyóirat rangja kárpótolhatja a szerzőket. Ennek megőrzéséhez vagy megteremtéséhez egészen a legutóbbi számokig számos tájékozódási pontot találhatunk a MFSZ és elődei több évtizedes múltjában, így elegendő, ha munkánk kezdetén azzal a kéréssel fordulunk minden kedves kollégához, hogy megújult bizalmával támogassa a lapot.

 

A szerkesztőség:

 

Ambrus Gergely

Mekis Péter

Mester Béla

Schmal Dániel

Ullmann Tamás

Valastyán Tamás
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20091010/c06aa9ff/attachment.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: MFSZ körlevél.doc
Type: application/msword
Size: 24064 bytes
Desc: not available
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20091010/c06aa9ff/attachment.doc>
-------------- next part --------------
_______________________________________________
MaFLa - Hungarian philosophers' mailing list
Archives & Help: http://phil.elte.hu/mafla


More information about the mafla mailing list