[MaFLa] A Paideia előadások keretében Isztray Simon előadása

Csörgőné Szenti Andrea Szenti.Andrea at btk.mta.hu
Wed Sep 28 10:09:39 CEST 2016



Kedves Kollégák!

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Filozófiai Intézete szeretettel meghívja

A Paideia előadások keretében
Isztray Simon
A személy krízise és ígérete
A Ki (az ember)? kérdés mint a filozófiai kérdezés radikális megváltozása
című előadására.

Az előadás absztraktja:

Mint az közismert, Kant így tette fel a legfontosabb filozófiai kérdéseket: Mit lehet tudnom?, mit kell tennem?, miben reménykedhetek?, és elgondolása szerint e három kérdés, s ezzel a filozófia valamennyi kérdése visszavezethető arra a negyedik kérdésre, hogy: Mi az ember? Előadásom kiindulópontja, hogy a Kant utáni filozófia egyik iránya a Mi az ember? kérdés radikális transzformációjára vállalkozik, amikor egyetlen szót felcserél benne: Ki az ember? Azért radikális ez a transzformáció, mert destruálja a kanti kérdést, amennyiben ez nem egy szubsztanciára vagy lényegre, hanem sokféleségre vonatkozó kérdés. A Ki az ember? kérdése felnyitja ezt a sokféleséget. Az embernek/emberiségnek nincs lényege vagy ideája vagy alapja, hanem egy roppant belső sokféleség (ellentmondások és feszültéségek tere) tárul fel, ha rákérdezünk arra, hogy ki is az ember. (Ezért a kérdés - Foucault nyomán, de kissé más értelemben - így is megformulázható: Ki az ember?)
Előadásom - elsősorban Nietzsche és Kierkegaard műveit véve kiindulópontnak - először azt kutatja, hogy a filozófiai kérdezés ilyen módja hogyan bontakozik ki, milyen formákat hoz létre. Azt kívánom bemutatni, hogy ezekben az életművekben a szerzők, személyek, típusok sokfélesége, a közlés indirekt módja miként tartozik a filozófia egzaktságához, s azt a paradoxont, hogy a perspektívák sokfélesége, s a témák folytonos újraírása miként függ össze azzal, hogy ezek a filozófiák állandóan az egyénre vagy inkább az egyetlenre tekintenek. (Ez Kierkegaard egyes (Enkelte) és kivétel fogalmainak szabad átköltése részemről.) Valamint azt a tendenciát, ahogy ez a fajta kérdezés destruálja a filozófiai szubsztanciák és teljességek elgondolását, és helyette végtelen-alakzatokat hoz létre, s a végtelennel való szembesülés krízisét és ígéretét.
Az előadás végén szeretnék érinteni néhány izgalmas kérdést: vajon az ilyen jellegű gondolkodás hogyan igazolja magát (vagy tagadja meg az igazolást) az általánosnak (a tudománynak), s hogy vajon mi az az etikai tér, ami éppen általa nyílt meg.

Helyszín: 1014 Budapest, Országház u. 30. Pepita terem
Időpont: 2016 október 4., 16:00.


Üdvözlettel:
MTA BTK FI



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20160928/d9ff5cb6/attachment.html>
-------------- next part --------------
An embedded and charset-unspecified text was scrubbed...
Name: ATT00001.txt
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20160928/d9ff5cb6/attachment.txt>


More information about the mafla mailing list