[MaFLa] Filozófiai Kollégium - szeminárium - Ambrus Gergely

Takacs Adam takacsadam at hotmail.com
Sat Mar 24 11:27:00 CET 2018


Kedves kollégák!


A Filozófiai Kollégium következő eseményén, a "Mi a valóság?" c. szeminárium keretében, Ambrus Gergely (ELTE BTK Filozófiai Intézet) tart előadást az alábbi témában:


Russell metafizikája: az idealizmustól a realizmuson át a naturalizmus felé


Közismert, hogy Russell gyakran megváltoztatta filozófiai nézeteit, mi több, erényt is igyekezett kovácsolni ebből a szokásából, azt állítva, hogy ez a tisztességes tudósi attitűd: ahogy a természettudósok nem szégyellik felülbírálni korábbi nézeteiket az újabb eredmények fényében, úgy a filozófusoknak is hasonlóan kell eljárniuk. Az előadásban Russell létezéssel kapcsolatos nézeteinek fogom vizsgálni, ami jól példázza ezt az attitűdöt; Russell pályája során egymástól gyökeresen eltérő létezés-fogalmak és hozzájuk illeszkedő ontológiák követik egymást.

Russell „ontológiai fejlődése” azonban nem pusztán változatossága miatt, hanem azért is érdekes, mert egy személyben példázza azokat a nagyléptékű filozófiatörténeti folyamatokat, amelyek a 19. század végétől a 20. század közepéig, az idealizmustól a realizmuson át a naturalizmus felé tartottak. Másrészt azt a filozófiatörténeti belátást is jól illusztrálja, hogy az analitikus filozófia és a fenomenológia forrásai nagymértékben átfedőek voltak a 19. és 20. század fordulóján, amennyiben Russell ekkori nézetei sok tekintetben rokonok voltak Brentano és a Brentano-iskola egyes tagjainak elképzeléseivel. Továbbá még azért is érdekes lehet, mert azt is megmutatja, hogy olykor a legabsztraktabb filozófiai témáknak is lehet életvonatkozásuk, okozhatnak egzisztenciális válságokat, ahogy Russell esetében a matematika értelmezésével kapcsolatos nézeteinek megváltozása személyiségbeli és életvezetési fordulathoz is vezetett.

Időpont: 2018. március 27., kedd 17:30-19:00.
Helyszín: ELTE BTK, Főépület, II. 251.

Minden érdeklődőt várunk!

Üdvözlettel:
Takács Ádám
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20180324/55e2dcd5/attachment.html>


More information about the mafla mailing list