[MaFLa] Filozófiai Kollégium szeminárium

Takacs Adam takacsadam at hotmail.com
Mon May 14 18:03:08 CEST 2018


Kedves kollégák!

A Filozófiai Kollégium holnap is vár minden érdeklődőt a "Mi a valóság?" szemináriumának következő alkalmára:

Horváth Márk és Lovász Ádám: Új realizmusok: Graham Harman, Timothy Morton és a spekulatív realista ontológia

Absztrakt

Előadásunkban az úgynevezett spekulatív realista mozgalom legnagyobb életművel rendelkező, legbefolyásosabb szerzőjére tekintünk ki. Mindemellett fontos megkülönböztetnünk a spekulatív realizmust az egyszerű objektivista realizmustól. Mind Harman, mind Morton egy radikálisan pluralista ontológiával dolgozik, amely nem vitatja egyetlen valóságosságát sem. Előadásunk során bemutatjok ezen két szerző főbb fogalmait, valamint azt, hogy mi a tétje filozófiájuknak.
Harman hatalmas újítása az, hogy a heideggeri értelemben vett kézhezállóságot és kéznéllétet minden létezőre kiterjeszti. Arról van itt szó, hogy minden entitás a másikat csupán részlegesen képes feltárni. Egyetlen viszony sem tekinthető központi jelentőségűnek, minden kauzális reláció ontológiai értelemben egyenértékű, így az emberi megismerés sem tekinthető a világ közepének. Ezért Harman szerint az ontológiának objektum orientáltnak kell lennie.
Morton ontológiájának egyik központi eleme a hipertárgyak fogalma. Ezek olyan, az emberi léptékeket meghaladó, nagy kiterjedéső objektumok, amelyek dominálják a köréjük szerveződő hálózatokat. Emellett az előadás második felében bemutatjuk Morton másik fontos fogalmát, a sötét ökológiát, amely az antropocén korszakában és az ökokatasztrófa idején letagadhatatlan aktualitással bír.

Időpont: 2018. május 15. 17:30-19:00.
Helyszín: ELTE BTK Főépület, II. 251.

Üdvözlettel:
Takács Ádám
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20180514/b9549654/attachment.html>


More information about the mafla mailing list