[MaFLa] Kellék filozófiai folyóirat - felhívás szerzőknek

Szigeti Attila szigetiat at yahoo.com
Wed Jun 13 12:18:48 CEST 2018


Tisztelt kollégák!      A Kellék – filozófiai folyóirat a munka és a “posztmunka”, illetve a feltételnélküli alapjövedelem témáiban vár filozófiai tanulmányokat a 2018 végénmegjelenő 59. számába. Alább olvasható a call for papers/felhívás szerzőknek (amely egyébként a folyóirat honlapján is elérhető, itt: https://www.prophilosophia.ro/hu/kellek-folyoirat/tervezett-lapszamok/ )


Üdvözlettel,
Szigeti Attila, szerkesztő
Felhívás szerzőknek

– A munka utánivilág és a feltétel nélküli alapjövedelem –


   A hagyományos értelemben vett munka a végét járja: egyre szűkösebb,töredezettebb, bizonytalannabb (prekárius), a technológiai fejlődés (automatizálás-informatizálás)következtében hamarosan akár fölöslegessé is válhat – minden jel szerint egy munkautáni, a „posztmunka” társadalma fele tartunk. Nem véletlen tehát, hogy a munkáhoznem kötött, feltétel nélküli alapjövedelemkérdése az utóbbi időben nem csupán a társadalomelméleti, hanem a közéleti,társadalompolitikai vita (és kísérletezés) középpontjába került. 

   Atechnológiai „akceleráció” előidézte munka utáni – esetleg posztkapitalista –világ körüli kortárs diskurzus meghatározó filozófiai előzménye Marx „Gépekrőlszóló töredéke” a Grundrisse-ből (A politikai gazdaságtan bírálatának alapvonalai)– a lapszám egyik tematikus súlypontja a kapitalista technológia és a munka,illetve az érték közötti viszony marxi elemzése (a Grundrisse-ben, illetve általában a marxi életműben), továbbáennek  a problematikának a 70-es, 80-asévektől kezdődően kibontakozó marxista filozófiai reinterpretációja. A lapszámmásik – az előbbivel összefüggésben, de attól függetlenül is elemezhető –tematikus súlypontja a feltétel nélküli alapjövedelem kérdése körül kialakultkortárs társadalometikai, illetve társadalom- és politikafilozófiai vita.

                        

   Lehetséges– de nem kizárólagos – kérdések, témakörök, szerzők:

1. Marxés a Grundrisse, illetve általában amunka marxi filozófiája: az értéktermelőmunkára épülő – ám azt egyben szükségszerűen felszámoló – kapitalistatechnológia (az “általános intellektus” technológiai-tudományos tudása); amunka és az érték viszonya.2. A Grundrisserecepciója, illetve reinterpretációi: az immateriális,kognitív vagy affektív munka fogalma a posztoperaismo-ban(Negri, Hardt, Lazaratto); munka és biopolitika viszonya; az absztrakt munka és az érték fogalmainak az újraértelmezése az értékkritikai iskolában (Wertkritik, Postone), a munka és azérték kapitalista „társadalmi szintézis”-e, válsága, posztkapitalistafölszámolása.

3. A munka kérdése a XX. századi kritikaielméletben, Lukácstól a Frankfurti iskoláig; a munka és az elismerés, illetveaz önazonosság viszonya (Honneth); a munka más XX. századi filozófiái (Arendt,Simone Weil, stb.)

4. A feltétel nélkülialapjövedelem körüli társadalomfilozófiai viták: milyen társadalometikai elvek(igazságosság, méltányosság, stb.), és hogyan szervezhetik a munka és atársadalmi össztermék elosztását; az alapjövedelem kérdésének jobb- illetve baloldali libertárius, marxista,liberális igazságosság-elméleti, republikánus, stb.  társadalom- és politikafilozófiaikeretben való tárgyalása (André Gorz, Philippe van Parijs, Rawls, stb.).

5. Azalapjövedelem és a társadalmi egyenlőtlenség, illetve a nemek közötti,nemzedékközi stb. igazságosság viszonya.

6. A munka jövője:hogyan értelmezhető a bérmunkától függetlenített, akár az elidegenedés alól isemancipált posztkapitalista munka (illetve nem-munka)?

   Akörülbelül 40.000 karakter (egy ív) hosszúságú kéziratokat a szigetiat at yahoo.comemail-címre kérjük beküldeni legkésőbb 2018. október30.-ig; elbírálásukról a szerkesztőség november 15.-ig dönt.

 
 Attila Szigeti, PhD
Lecturer in Philosophy
Department of Philosophy
Babes-Bolyai University
1, M. Kogalniceanu, 400084, Cluj, RomaniaPhone: +40 740894089E-mail: szigetiat at yahoo.comhttp://ubbcluj.academia.edu/AttilaSzigeti

|  | Virus-free. www.avast.com  |

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20180613/23da25de/attachment.html>


More information about the mafla mailing list