[MaFLa] Filozófiai Kollégium szeminárium

Takacs Adam takacsadam at hotmail.com
Thu Nov 1 15:35:00 CET 2018


Kedves kollégák!

Szeretném felhívni a figyelmet a Filozófiai Kollégium jövő héten induló szeminárium sorozatára. Az alkalmak mindenki számára nyitottak.

Sutyák Tibor: Mi a helyzet? – A szituáció és a szituáltság metafizikai fogalma

Alkalmak: 2018. nov. 6., 13., 20., 27., dec. 4., 17:30-tól 19:00.
ELTE BTK, Főépület (Múzeum krt. 6-8.),  II.em 247. terem


Leírás: A „szituáció” és a „szituáltság” kifejezések gyakran jelennek meg nagy hangsúllyal az utóbbi száz év filozófiai elméleteiben, hol intuitív, hol erősen technikai értelemben. A metafizikától a szemantikán át az elmefilozófiáig és a kognitív lélektanig számos kutatási terület kulcsfogalmait nevezik meg. Gyakran éppenséggel az analitikus és a kontinentális tradíció lehetséges metszetében pozicionálják őket. A kurzus is egy ilyen eszmetörténeti hibridet próbál létrehozni: a huszadik századi ontológia két nagy hagyományának, a heideggeri és a quine-i ontológiának a szétválási pontján kezdi (amelyről egyébként az elmúlt évtizedben élénk viták folynak). Heidegger szerint a különböző létezők különféleképpen léteznek, Quine ellenben egyetlen egységes létezésfogalmat tart értelmesnek. Mivel kérdéses, hogy a rivális álláspontok egyáltalán kifejezhetők-e az egyes gondolkodók perspektívájából, a nézetek különbözősége közvetlenül kapcsolódik ahhoz a problémához, hogy az ontológiai-metafizikai elméletek milyen kifejtést kívánnak meg. Ontológia, logika és szemantika szervesen kapcsolódik egymáshoz.

A „szituáció” és az „esemény” fogalmai a hagyományos tárgy-ontológia alternatívájaként bukkantak fel az ontológiai nézetkülönbség Quine felőli oldalán, először Davidson esemény-ontológiájában, majd Jon Barwise és John Perry szituáció-elméletében. Noha eredetileg mindkét fogalom egy-egy szűk technikai probléma kezelésére vonatkozott, filozófiai jelentőségük messze túlhatol ezeken, és komplex metafizikai horderőre tett szert. És jóllehet az elmélet az analitikus metafizika és szemantika tradíciójában fogant, lehetséges, hogy kifejtése során a heideggeri pluralisztikus ontológiai keret használata válik szükségessé.

Első alkalom: 2018. november 6., 17:30-19:00.

Az ontológiai probléma:

  *   mi létezik vs. mit jelent az, hogy valami létezik?
  *   egységes vs. plurális ontológia;
  *   az ontológia nyelve és a logika (Quine: „létezni annyi, mint kötött változó értékének lenni”).
  *   a logikai következmény, és a „miből mi következik?” kérdés viszonya

Üdvözlettel:
Takács Ádám
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20181101/555303ad/attachment.html>


More information about the mafla mailing list