[MaFLa] A Magyarországi Aquinói Szent Tamás Társaság felhívása

Hoppál Bulcsú Kál hoppal at hotmail.com
Thu Jan 31 11:42:22 CET 2019


Idemásolom Vincze Krisztián (PPKE-HTK) felhívását. Erre a konferenciára itt várják a jelentkezést: vincze.krisztian at htk.ppke.hu<mailto:vincze.krisztian at htk.ppke.hu>


Kedves Társaság Tagok!

Az elmúlt évekhez hasonlóan májusban tartanánk a Magyarországi Aquinói Szent Tamás Társaság konferenciáját, amelynek egészen pontos időpontját május 17-re javaslom. Ez a péntek ismereteim szerint ismét az egyetemeken zajló szorgalmi időszak utolsó hete, amikor talán már egy kicsit nagyobb mozgásterünk van.

A konferencia témáját illetően konzultáltam többekkel is, s nagyon köszönöm az összes felvetődő ötletet, amelyekből lehetett válogatni. A tavalyi évben a béke fogalmáról zajlott a konferenciánk, amelyre nagyon értékes és tartalmas előadások születtek, – amiért egyben újból köszönetet mondok az előadóknak!

Ehhez hasonlóan arra gondoltunk, idén a konferencián a remény fogalmát járhatnánk körül. Szükségességét azért is érzem, mert jó lenne egy kicsit utánagondolni, egyáltalán miben „érdemes” reménykednünk, vajon van-e, s ha igen, akkor hol a határa a „reális” emberi reményeknek egy olyan jelenkorban, amely rendívül zaklatott. Nagyon sok emberi kapcsolat megy tönkre, politikai, gazdasági rendszerekkel szemben van egyre több kétségünk, Európa sorsa folyamatosan sokakat aggaszt… - nem oktalan a kérdés, egyáltalán milyen jövőt merünk elképzelni személyes, társadalmi, akár vallási életünket tekintve. A remény számunkra, mint teológiai erény hord magában teljes jelentést, így természetesen teológiai reflexióra is sort keríthetünk konferenciánkon. Ezenfelül a remény fontos fogalma, mozgató elve utópisztikus műveknek is, amelyekből ideológiák is születtek. Bátor dolog lenne utána járni, mikor lehet jogos és félrevezető reményekről beszélni, van-e mérce utópia és valós remény megkülönböztetésére. Milyen valláspótlék szerű utópiák tapinthatóak ma ki az emberi közgondolkodásban? A skolasztikus teológia a reménnyel kapcsolatosan tárgyalta a félelem, a kétségbeesés, az elbizakodottság fogalmait is. A remény filozófiai fogalma pedig mindenképpen érint antropológiát, politikafilozófiát, történelemfilozófiát... - sok izgalmas gondolatösvényt nyit tehát meg, amelyekkel újra gazdagíthatnánk egymást.
Konferenciamottót még nem szándékoztam megfogalmazni, de gondolkodásunkhoz egyelőre a következő kérdést küldöm számotokra: "...mi az alapja reményeteknek?" (1Pét 3,15)

Kérlek titeket, gondolkodjatok, milyen előadással tudnátok hozzájárulni a tervezett konferenciánkhoz, ill. van-e előadó, akit javasolnátok erre. A jelentkezéseket február 25-ig kellene eljuttatni hozzám. Ha van bármilyen kérdésetek, írjatok nyugodtan!
Köszönettel,
Krisztián


dr. Vincze Krisztián
MASzTT-Elnök

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20190131/9f549a94/attachment.html>


More information about the mafla mailing list