[MaFLa] Filozófiai Kollégium -Szeminárium

Takacs Adam takacsadam at hotmail.com
Sun Apr 14 21:17:08 CEST 2019


Kedves Kollégák!

Most kedden a Filozófiai Kollégium "Miből lesz a szubjektum?" szemináriumán Szigeti Attila a Kolozsvári Egyetem Filozófia Tanszékének oktatója lesz a vendégünk az alábbi előadással:


Szubjektivitás és válság a kritikai elméletben


A kritikai elmélet eredeti fölvetésében az áru társadalmi formája által közvetített történeti korreláció mindkét aspektusa, egyfelől a kapitalista társadalmi objektivitás (a gazdaság), másfelől a kapitalista szubjektivitás is válságban van. Mindkettő történeti-társadalmi jelenség, mégis egymástól elkülönült, transzhistorikus, természeti adottságokként jelennek meg: a szubjektivitás válsága, vakfoltja éppen ez, hogy nem látja ezt a korrelációt, azaz saját gazdasági meghatározottságát. Ugyanakkor ez a válság egyben már mindig is öntudatlan önkritika: a kapitalista szubjektivitás válsága társadalmi patológiákban (elidegenedésben, eldologiasodásban) jelenik meg.

Ráláthat-e a saját vakfoltjára ez a szubjektivitás? Tudatosítható-e az öntudatlan önkritika, illetve maga a válságot eredményező kapitalista korreláció? Vagy másképpen: hogyan haladható meg elméleti és normatív értelemben az elidegenedés/eldologiasodás?

Az előadás az erre a kérdésre a tágan értelmezett kritikai elméleti tradícióban született válaszkísérleteket értelmezi: Lukács reflexív áruformájától (a munkásosztály forradalmi szubjektumától) Debord spektákulum-fogalmán, majd az értékkritika (Postone, Kurz) „automata szubjektumá”-nak a válságán keresztül az ún. „posztmarxista” politikai szubjektivációs elméletekig (Badiou, Rancière).


Időpont: 2019. április 16., 18-19:30.

Helyszín: ELTE BTK, Főépület, II. 251. terem.


Üdvözlettel:

Takács Ádám
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20190414/347ed5f5/attachment.html>


More information about the mafla mailing list