[MaFLa] Filozófiai Kollégium - Lengyel Zsuzsanna előadása

Takacs Adam takacsadam at hotmail.com
Fri Apr 26 10:39:51 CEST 2019


Kedves kollégák!

A Filozófiai Kollégium "Miből lesz a szubjektum?" szemináriumának a keretében Lengyel Zsuzsanna előadására kerül sor jövő kedden, a alábbi témában:


Válság és fakticitás. A történetiség szubjektumformáló erejéről a hermeneutikában

A hermeneutikai tradícióban a szubjektum nem központi jelentőségű kérdés egészen a jelenkorig (e tekintetben csak Paul Ricoeur és Charles Taylor életműve jelent fordulópontot), mivel a szubjektumelméletek helyén inkább megértéselméletekkel találkozhatunk, ugyanakkor az a fenomén, amire a szubjektum-kérdés utal, nagyon is eleven és központi jelentőségű a hermeneutikai tradícióban. Az élet történetiségének gondolata mentén a principium individuationis régi filozófiai kérdése (mi tesz bennünket individuummá) Dilthey óta centrális. Röviden vázolom, hogy e tradíció vonalában miként megjelenik a hagyományos szubjektum felfogások kritikai felülvizsgálata, másrészt mely pontokon válik láthatóvá, hogy a szubjektivitás fogalmát új módon lehetne megközelíteni.

Az előadásban, ugyanakkor, mindenek előtt  e „szubjektum”-felfogások  születése szempontjából a történelem problémájával való szembesülés kérdését próbálom újraértelmezni mint válságra adott válaszkísérletet és mint történeti fakticitást – amelyről Gadamer azt írja, hogy „a fakticitás… ellenszava mindannak, ami… mintegy tudatként, öntudatként, szellemként… volt divatban” (GW 10, 34.). Ezzel összefüggésben szeretném kidolgozni, hogy a hermeneutikában miként alakul át a szubjektum kérdése.


Időpont: 2019. április 30., 18-19:30.
Helyszín: ELTE BTK, Főépület, II. 251. terem

Üdvözlettel:
Takács Ádám
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20190426/7a36401b/attachment.html>


More information about the mafla mailing list