[MaFLa] Jász Borbála előadása

FI Titkárság FI.Titkarsag at btk.mta.hu
Thu Jan 30 11:10:01 CET 2020


A BTK Filozófiai Intézet szeretettel meghív minden érdeklődőt

Jász Borbála (BTK FI)
Építészeti jelentés és olvasható városok

című előadására.

Az előadás absztraktja:

A városok olvashatóságának egyik első kísérlete Otto Neurath ISOTYPE projektje volt a két világháború közötti időszakban. Neurath képnyelve az eredeti társadalmi-gazdasági kontextus mellett a városokra is alkalmazható, hogy segítse a használókat egy útmeghatározási módszer [wayfinding method] kidolgozásában. Ez az útmeghatározási módszer a tájékozódásra tervezett felhasználói élmény környezeti rendszerét jelenti [Lynch 1960].

Az olvasható városok [navigable cities] elméletének alapvető kérdései a komplex építészeti jelentések problémájához kapcsolódnak. Az ilyen elmélet alapvető fogalmi keretét azonban tovább kell fejleszteni és finomítani, mivel az építészeti jelentés leírására használt terminológia nagy része ad hoc vagy nem elegendő [vö. Goodman 1985].

Egy új fogalmi keretrendszer bevezetését tartom szükségesnek, amely a beszédaktus (Austin 1962, Searle 1969) és a képaktus-elméletre [picture act theory] (Kjørup 1974, 1978; Novitz 1975, 1977) alapozza az építészeti jelentést. A tárgyaktus-elmélet [object act theory] az építészeti jelentés előállítását annak alapján határozza meg, miként értelmezzük az építészeti lokúciós aktusokat (épületeket) [buildings, vö. Roger Scruton building vs. architecture] azok előállításának és felhasználásának összefüggésében. Az ezen alapuló építészeti tárgyaktus-elmélet a tartalmak különböző típusait, tehát az épületek és városok mit közvetítenek, veszi figyelembe és elemzi annak érdekében, hogy az építészeti kommunikáció szisztematikus elméletévé váljon; ezzel járulva hozzá az építészetfilozófia megalapozásához.

Helyszín: 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4,  B.7.16. (Trapéz terem)
Időpont: 2019. február 06. (csütörtök), 13. óra


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20200130/9063f624/attachment.html>


More information about the mafla mailing list