[MaFLa] Meghívó online előadásra

Hörcher Ferenc Horcher.Ferenc at btk.mta.hu
Tue May 5 14:23:00 CEST 2020



Kedves Kollégák!



Az NKE Eötvös József Kutatóközpont Politika- és Államelméleti Kutatóintézete meghív minden érdeklődőt a következő online intézeti szemináriumára, melynek előadója Tussay Ákos, intézetünk megbízott kutatója.



Az előadás címe: Sir Robert Filmer XVII. századi kritikusai



Időpont: 2020. május 6. 10 óra



Az előadás absztraktja:

Sir Robert Filmer (1588–1653) neve John Locke megsemmisítő erejű kritikája óta szinte egybeforrt az úgynevezett patriarchális érvelésmóddal, melynek lényege szerint az uralkodók hatalma atyaságukra vezethető vissza, pontosabban arra, hogy az első atya, Ádám, hatalmát gyakorolják. Habár a modern kutatások egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy a locke-i kritika nem alkalmas a filmeri érvrendszer rekonstruálásra és bár egyre többen – főként Johann P. Sommerville és Cesare Cuttica – tesznek kísérletet arra, hogy Filmert saját intellektuális közegében az 1630–50-es években helyezzék el, úgy gondolom, a Filmerrel foglalkozó szakirodalom továbbra sem képes a locke-i értelmezési paradigma bűvköréből szabadulni. Előadásomban amellett érvelek, hogy Filmer patriarchális olvasata eredendően hibás és egyedül az 1680-as évek Whig kommentátorainak, úgymint James Tyrrell-nek, Algernon Sidney-nek és John Locke-nak tulajdonítható. Ahhoz, hogy állításomat igazoljam, előadásomban Filmer érvrendszerének érintőleges bemutatása mellett különös hangsúlyt fektetek Filmer egyetlen kortárs kommentátorának, Edward Gee-nek, Filmer-értelmezésére, amellett érvelve, hogy a filmeri érvrendszer alapját – Thomas Hobbes-hoz hasonlóan – egyrészt egy olyan szuverenitás-felfogás képezi, mely nem tűr fokozatokat és amelyben az atyai hatalomra való utalás mindösszesen a hatalom eredetére mutat, másrészt pedig, hogy Filmer „patriarchalizmusa” helyesebben a természeti állapot kategorikus tagadásaként értelmezendő.





Az esemény nyilvános, csatlakozni ezen a linken lehet:

https://meetingsamer3.webex.com/meetingsamer3/j.php?MTID=m64f3c944340e9194bf9178051e1331a0

[https://meetingsamer3.webex.com/mw3300/mywebex/html/img/webexball_opengraph.png]<https://meetingsamer3.webex.com/meetingsamer3/j.php?MTID=m64f3c944340e9194bf9178051e1331a0>

Webex Meetings<https://meetingsamer3.webex.com/meetingsamer3/j.php?MTID=m64f3c944340e9194bf9178051e1331a0>
meetingsamer3.webex.com
2






Mindenkit szeretettel várunk!



NKE EJKK Politika- és Államelmelétei Kutatóintézet

www.pak.uni-nke.hu<http://www.pak.uni-nke.hu>





Ezen üzenet és annak bármely csatolt anyaga személyes adatokat és bizalmas információkat tartalmaz, így törvényi védelem alatt áll. Megismerése, nyilvános közlése, továbbítása csak erre külön feljogosítás után engedélyezett. Az üzenetet kizárólag a címzett, illetve az általa meghatalmazottak ismerhetik meg, használhatják fel. Ha Ön nem az üzenet címzettje, úgy kérjük, értesítse erről az üzenet küldőjét és törölje az üzenetet, valamint annak összes csatolt mellékletét a rendszeréből.


This message and any files transmitted with it contain personal data and confidential information, therefore, it is under legal protection. Disclosing, copying, distributing or taking any action in reliance on the contents of this information is strictly prohibited unless one is authorized to take such action. The message is intended solely for the use of the individual or entity to whom it is addressed. Please notify the sender immediately if you have received this message by mistake and delete this message and all of its attachments from your system.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20200505/641d0b1c/attachment.html>


More information about the mafla mailing list