[MaFLa] Forrai Gábor előadása

FI Titkárság FI.Titkarsag at btk.mta.hu
Thu Nov 26 16:45:37 CET 2020


A BTK Filozófiai Intézet szeretettel meghív minden érdeklődőt



Forrai Gábor (ELTE)



Vannak-e doxasztikus kötelességeink?



című online intézeti előadására.



Az előadás összefoglalója:



William Alston újabban sokat tárgyalt érvelése szerint a címben feltett kérdésre nemmel kell felelnünk: hiteinkkel kapcsolatos kötelességeink arra korlátozódnak, hogy cselekedeteink révén biztosítsuk azokat a körülményeket, amelyek között jó esélyünk van igaz hiteket alkotni. Hiteink tartalmára vonatkozó kötelességeink - doxasztikus kötelességeink - azonban szerinte nincsenek, mivel hiteink nem állnak akaratlagos ellenőrzés alatt, s így a "kellből következik a lehet" (KKL) kanti elve alapján nem lehetnek kötelességeink velük kapcsolatban. Az előadásban amellett érvelek, hogy Alston téved: a doxasztikus kötelességek, szemben az erkölcsi kötelességekkel, nem akaratlagos ellenőrzést követelnek, hanem megfelelő kompetenciát. De vajon mi magyarázza ezt a különbséget az erkölcsi és a hitekkel kapcsolatos (doxasztikus) kötelességek között? Úgy gondolom, az, hogy azokon a területeken, amelyeken hajlamosak vagyunk performancia hibákat elkövetni, beérjük a kompetenciával, az erkölcs szférájában azonban, valószínűleg tévesen, nem engedjük meg a performancia hibák lehetőségét.



Kommentátor: Kodaj Dániel (BTK FI)



Időpont: 2020. december 1. (kedd), 14. óra



Az eseményhez csatlakozni lehet:



* számítógéppel vagy okostelefonnal: az (ajánlott) Zoom alkalmazáson keresztül a 968 6688 1330 meeting ID és a 000000 passcode megadásával vagy böngésző használatával a következő linken:



https://tinyurl.com/btk-fi-forrai



* telefonvonalon a +36-1-779-9126 telefonszámon keresztül a 968 6688 1330 meeting ID (és szükség esetén a 000000 passcode) megadásával.



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20201126/efdc7335/attachment.html>


More information about the mafla mailing list