[MaFLa] Utolsó emlékeztető (határidő ma, aug. 15.): Rawls konferencia, 2021 október 21-22, ELTE Filozófia Intézet - TK Politikatudományi Intézet

Dr. Mráz Attila mraz.attila at btk.elte.hu
Sun Aug 15 07:40:54 CEST 2021


Kedves Kollégák!



Továbbra is örömmel várjuk jelentkezésüket az ELTE BTK Filozófia Intézetének tanévnyitó konferenciájára, melyet ez alkalommal a TK Politikatudományi Intézetével közösen rendezünk meg. A konferencia részletesebb leírását csatolva küldöm. Az előadók jelentkezését a megadott címen fogadjuk még máig, 2021. augusztus 15-ig.



Üdvözlettel:



Mráz Attila

ELTE BTK Filozófia Intézet

Újkori és Jelenkori Filozófia Tanszék







 Az ELTE BTK Filozófia Intézet és a TK Politikatudományi Intézet

2021. október 21-22-ére tanévnyitó konferenciát hirdet a következő címmel:

Rawls és az igazságosság elmúlt ötven éve

Felkért előadó: Kis János (CEU Demokrácia Intézet, Budapest).

Szervezőbizottság: Kapelner Zsolt, Mráz Attila, Réz Anna, Tóth Szilárd János.

John Rawls a 20. század egyik legjelentősebb politikafilozófusa volt, akinek 1971-es Az igazságosság elmélete című korai főműve új lendületet adott az analitikus politikafilozófiának. Rawls születésének századik, illetve Az igazságosság elmélete megjelenésének ötvenedik évfordulója alkalmából az ELTE BTK Filozófia Intézet és a TK Politikatudományi Intézet konferenciát szervez, amelynek témája a Rawls által inspirált filozófiai viták alakulása, illetve a Rawls-kutatás fejleményei az elmúlt évtizedekben, és ezek relevanciája a kelet-közép európai régióban.

Konferenciánkra várjuk a filozófia, a politológia, a jogtudomány, illetve kapcsolódó diszciplínák olyan kutatóinak jelentkezését, akik a Rawls filozófiájával kapcsolatos jelenkori vitákhoz innovatív módon, az elmúlt évek Rawls-kutatásának fejleményeinek kontextusában szólnának hozzá.  Üdvözöljük azokat az előadásokat is, amelyek arra összpontosítanak, hogy a rawsliánus elméleti keretek mennyiben és hogyan alkalmazhatók a kelet-közép-európai régió társadalmi és politikai jelenségeinek elemzésére, illetve e jelenségek normatív elemzése hogyan gazdagíthatja új elméleti problémákkal és megoldásokkal az eredetileg elsődlegesen az amerikai kontinens és Nyugat-Európa politikai jelenségeire építő rawlsiánus politikai filozófiát. Várjuk továbbá a rawlsi életmű meghatározó témáira -- különösképpen az igazságosság, legitimitás, egyenlőség kérdéseire -- fókuszáló, ezeket az elmúlt 50 év filozófiai eredményei nyomán továbbgondoló előadásokat is. Örömmel látjuk a rawlsiánius politikafilozófia kérdésfeltevéseihez kapcsolódó filozófiatörténeti, poltikai episztemológiai, metafizikai, metafilozófiai témájú előadásokat is. További témajavaslatokért ld. a mellékelt dokumentumot, amely a teljes konferenciafelhívást tartalmazza.

A konferencia időpontja 2021. október 21-22. Amennyiben a hatályos járványügyi intézkedések lehetővé teszik, a konferenciát személyesen, offline tartjuk meg, a helyszín: az ELTE BTK Filozófia Intézet (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/a., I. ép.). Ha ez nem lehetséges, a konferencia online kerül megrendezésre.

A jelentkezéshez az előadók küldjék el előadásuk címét, az előadók nevét és intézményi affiliációját, valamint egy 500 szavas anonimizált absztraktot a rawls100elte at gmail.com<mailto:rawls100elte at gmail.com> email címre 2021. augusztus 15-ig.

A Rawls munkásságához kapcsolódó előadásokból a Magyar Filozófiai Szemle tematikus különszám formájában válogatást tervez megjelentetni. A benyújtott kéziratok a folyóirat szokásos anonim szakmai lektorálási folyamatán esnek át.


--------------------------------
MRÁZ, Attila (Ph.D.)
Egyetemi adjunktus / Assistant professor
ELTE BTK Filozófia Intézet  Újkori és Jelenkori Filozófia Tanszék /
Eötvos Loránd University, Faculty of Humanities, Institute of Philosophy, Dept. of Modern and Contemporary Philosophy
*Latest academic publication:  “Disenfranchisement and the Capacity / Equality Puzzle: Why Disenfranchise Children But Not Adults Living with Cognitive Disabilities?<https://doi.org/10.1515/mopp-2019-0054>”, Moral Philosophy and Politics 7(2):255‑279.
*Forthcoming: "How to Justify Mandatory Electoral Quotas? A Political Egalitarian Approach." Legal Theory.
* Most recent public writing:  “Rights in a Pandemic<https://bostonreview.net/philosophy-religion-law-justice/attila-mraz-rights-time-pandemic>,” Boston Review.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20210815/f4185a33/attachment.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Rawls konferencia részletes leírás.docx
Type: application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document
Size: 20126 bytes
Desc: Rawls konferencia részletes leírás.docx
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20210815/f4185a33/attachment.docx>


More information about the mafla mailing list