[TTK HÖK -Képviselők]Vezetőképzőn történtek - BelsőKomm

BelsőKomm belsokomm at ttkhok.elte.hu
2016. Okt. 14., P, 14:53:03 CEST


Kedves Képviselõk!

A múlt hétvégén lezajlott a TTK HÖK Bevonó és vezetõképzõ nevû rendezvénye. Az eseményen a résztvevõk különbözõ szekciókon vehettek részt, ahol az egyetemi élet különbözõ részeivel ismerkedhettek meg.

Egy kicsit menjünk bele, mi is történt a szekciókon:

Bevonó szekció - Béni Kornél
A bevonó szekció két részben került megrendezésre. Az elsõ alkalomkor az érdeklõdõk megismerkedhettek az Egyetem felépítésével és mûködésével. A második részben a Hallgatói Önkormányzaton belüli szituációs gyakorlatokat végeztek. A hallgatói közönség aktívan részt vett a szekció megvalósulásában.

Oktatás felmérés - Rádl Attila
A szekciómunka idõben két részre volt osztva, amelynek elsõ alkalmával a tervezetnek megfelelõen az érdeklõdõkkel sikerült átbeszélni a dékáni, illetve oktatási dékánhelyettesi pályázatokat, a minõségfejlesztésre vonatkozó egyetemi tervezetet, valamint ezek alapján meghatározásra kerültek azon témakörök, amelyekkel kapcsolatban hasznos lehet hallgatók véleményét megismerni. A második alkalom folyamán konkrét kérdések megfogalmazása, s egy-egy témakört teljes kibontása, majd Dr. Horváth Erzsébet oktatási dékánhelyettes véleményének kikérése, illetve elvárásainak megismerése a szekció elsõ felében kidolgozott témaköröknél felmérhetõ információval kapcsolatban. Dékánhelyettes asszony teljes körû támogatását kifejezte a kezdeményezéssel kapcsolatban.

Mentorkoncepció - Égerházi Bálint
A munkacsoport tagjaival sikerült átdolgozni szinte az egész koncepciót. Leginkább a dokumentum rövidítése lett szem elé téve, illetve a fogalmazásbeli inkonzekvenciák kiiktatása. Többek között komolyabb feladat-, és hatáskör adása a mentorfelelõsök kezébe (ezáltal valódi segítséget jelenthetnek a képzés alatt), az összes képzés eleji elõadást kötelezõvé tétele, valamint a szóbeli bizottság is átalakulhat kicsit. A tervezetet még materializálni kell, a következõ mentorkoordinátor fogja prezentálni a Küldöttgyûlésnek hamarosan.

Kommunikációs tréning - Meghívott tréner
A szekcióra sikerüt egy trénert elhívni, aki tökéletesen vezette be a csoportot a kommunikáció világába. Mind szituációs játékokkal, mind egyszerû beszélgetésekkel elmagyarázta a jó kommunikáció lényegét. Kisebb csoportos feladatokkal, illetve nagy csoportos játékokkal bebizonyította, hogy aki úgy érezte, hogy nem mer beszélni, az is képes megváltani a világot.

Tutori rendszer - Hoksza Zsolt, Horváth Luca
A tutori rendszer szekció során megvizsgálásra került, hogy a különböző angolszász egyetemeken, hogyan működik, majd egy SWOT analízisen keresztül átnézték a különböző stratégiai pontokat.

Rendezvények, közbeszerzés - Béni Kornél
A szekció eleje három előadásra korlátozótdott, egy a rendezvények szervezéséről, egy a közbeszerzésről egy pedig a közbeszes rendezvényszervezésről. Utána egy rendezvény előkészítése volt a gyakorlatban. Mit tartalmaz egy koncepció, milyen előkészítési folyamatok vannak, hogy néz ki egy helyszínrajz, mi kerül egy szervezői időbontásba. Ezekre volt egy-egy példa, LEN-es meg gólyabálos dokumentumok, hasonlók. Utána pedig egy fiktív rendezvény kitalálása, amelyhez össze kellett szedni, hogy mi kell a negvalósításához. Színpad, székek, biztonsági szolgálat, mentő, catering stb. Ez után két csapat külön-külön megcsinálta az értékbecslést, hogy a felírt (megrendelt) szolgáltatások mennyibe fognak kerülni.

Tárgyalás technika - Meghívott tréner
Először beszélgetés folyt a hétköznapokban előkerülő tárgyalási szituációkról, majd megnézésre került, hogy milyen a jó tárgyaló, végül pedig egy szituációs játék során kiprobálhatták magukat két delegáció helyében, akiknek a menekültkérdésben lett volna feladatuk kompromisszumra jutnia.

Közoktatás és tanárképzés - Nagy Anett
A közoktatási és tanárképzési szekciónak két fõ célja volt. Az egyik, hogy a résztvevõket megismertesse a résztvevõket a fenti témák aktualitásaival, a másik pedig, hogy részletes képet adjon a tanárképzés felépítésérõl és rendszerérõl.
A közös munka során elsõ körben a természettudományok helyzetét igyekeztünk felmérni a közoktatásban, és egy hosszabb vitát indítottunk az iskolák átalakuló rendszerérõl, illetve a szakiskolákban történt változásokról. Minthogy a szekcióban jórészt jövõbeli tanárok vettek részt, fontosnak tartottuk, hogy õk maguk is tájékozottak legyenek a témában, és rugalmasan tudjanak hozzáállni a kérdéshez.
Az négy órás szekcióban a nagyobb hangsúlyt azonban a tanárképzés jelenlegi rendszere, hibái és a lehetséges fejlõdési utak kapták. A résztvevõk kis csoportokban prezentálták a tanárképzés egyes állomásait, mérföldköveit, majd kielemezve a jelenlegi hibákat igyekeztünk konstruktív gondolatokat megfogalmazni a változtatási lehetõségekrõl.

Informatikai gyorstalpaló és Ösztondíjak szekció - Fetter Dávid és Balogh Dániel
A két rész egy négy órás szekcióba lett belesûrítve. Az informatikai gyorstalpaló célja az volt, hogy a résztvevõket bevezesse egy felhasználói szintû weboldal készítésbe. Folyamatos interaktivitással be lett mutatva, hogyan is lehet CMS rendszert telepíteni, és beállítani a munkára. A szekció informatikai részének tartalma fel lett véve, amely elérhetõ az alábbi linken:
https://www.facebook.com/events/333972660270302/permalink/347219395612295/?ref=1&action_history=null
Az Ösztöndíjas részben Balogh Dániel ismertette, hogy az egyetemen milyen lépések vezetnek az ösztöndíj kiírásától a megpályázásig. Ezután két csoportba rendezõdve átbeszélésre került a rendszeres tudományos-, illetve sportösztöndíj. A csoportok tagjai a legkompetensebb személyekkel (Székely Gellért - Ex sportbiztos, Zsilák Borbála - Tudományos biztos) tárgyalhatták ki, és adhattak javaslatokat az ösztöndíjakkal kapcsolatban.

Vita délután - Hoksza Zsolt
A vitadélután alapvetõen a résztvevõk vitázási készségének fejlesztését tûzte ki célul. Egy bemelegítõ feladat után egy közös beszélgetés keretében a hallgatói önkormányzat problémáiról folyt egy rövid diskurzus, majd következett a beharangozóban is szereplõ formális vita. A disputa témájának a résztvevõk az eutanázia kérdéskörét választottá. Vitát követõen, pedig a vitázók teljesítményének értékelésére került sor.

A rendezvényen természetesen nem csak a tanulás kapott nagy szerepet. Az elfoglaltások között egyéb izgalmas programok is napvilágot láttak. Ilyen volt az ismerkedõs est, ahol a résztvevõk jobban megismerkedhettek egymással, és a TTK HÖK tisztségviselõivel. A PubQuiz, amely minden résztvevõnek nagyon tetszett. A késõ esti bográcsozás, ahol Égerházi Bálint megmutathatta fõzési tudományát, és végül (de nem utolsó sorban) az esti bulik, ahol a hallgatóság még közelebb kerülhetett egymáshoz.

Körülbelül a fent leírt dolgok zajlottak a Bevonó és vezetõképzõn. Ha bõvebb információkra vagy kíváncsi, keress fel egy résztvevõt, vagy keresd fel a szekcióvezetõt.

További szép hetet, és eredményes felkészülést az órákra!
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://listbox.elte.hu/pipermail/ttkhok-kepviselok/attachments/20161014/d246c723/attachment.html>


További információk a(z) ttkhok-kepviselok levelezőlistáról