[MaFLa] Meghívó - Ókortudományi Társaság?==?utf-8?q? felolvasó ülés,?==?utf-8?q? 2020.?==?utf-8?q? szept. 18.,?==?utf-8?q? du. 5 óra

Gáll Katalin gallk at caesar.elte.hu
Sat Sep 12 21:20:10 CEST 2020


 
Ókortudományi Társaság

[http://www.okortudomany.hu/]

1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F.

Számlaszám: 11991102-02102627 (tagdíj utalással: 3000 Ft/év; diáknak 1500 Ft/év)

Meghívó

Az Ókortudományi Társaság 2020. szeptember 18-án, pénteken 17.00 órakor kezdődő

felolvasóülésére, amelynek programja:


 
Bodnár M. István 

Testek, mozgások, ábrák 

Arisztotelész és követői – szemben az atomistákkal – ragaszkodtak ahhoz, hogy a kiterjedt testek, ezek mozgása és az idő, melyben a mozgások lezajlanak, mind határtalanul oszthatók. Könnyű ezt mondani – bár ahhoz, hogy valóban képviselni tudják ezt az álláspontot, hosszú és rögös érvelés vezet. Ezekhez az érvekhez gyakran ábrák is csatlakoznak. Előadásomban egy ilyen ábra értelmezésén keresztül általános és alapvető kérdésekhez szeretnék eljutni.

Első lépésként az érvelésekhez kapcsolódó ábrákról – a felbetűzött és felbetűzetlen dia­grammokról – kell pár szót ejtenem. Ezután tudok áttérni arra, hogy Arisztotelész hogyan illusztrálja érvelését ilyen diagrammokkal. Itt arra a kulcsmozzanatra mutatok rá, hogy az idő, a mozgás és a kiterjedés közötti összefüggéseket a diagramm maga nem jeleníti meg – és az ábrázolás módja ezt nem is teszi lehetővé. Mint azonban látni fogjuk, alkalomadtán egy ábrával, a kellő szituációban vagy szövegkörnyezetben többet lehet megmutatni, mint ami közvetlenül rajta szerepel.

Az általános megjegyzések után tudok rátérni a Fizika egy szakaszára (VI.4 234b21–235a9), melyet Arisztotelész két antik értelmezője – az Arisztotelész-tanítvány Eudémosz és az Arisztotelész kommentárirodalmat alapvetően meghatározó aphrodisziaszi Alexandrosz – egymástól eltérően értelmezett. Kettejük közül Alexandrosszal foglalkozom hosszabban. Az ő értelmezése ugyanis a korábbiakhoz képest alapvető újításnak tűnhet, mivel olyan ábrát használ, amely egyszerre két mennyiséget reprezentál.

Zárásképpen ezt az újítást fogom szemügyre venni, és a következő kérdéseket teszem fel: Ezen az ábrán mi a két reprezentált mennyiség? Mi választja el az ilyen reprezentációkat attól, ahogy mi mozgásokat koordináta-rendszerekben reprezentálunk? Egyáltalán: volt-e az antik tudománynak koordináta rendszerekhez hasonló eszköze? És ha volt, akkor miért nem ezt használta az Arisztotelészt értelmező tradíció?


 
Az előadást követően kerül sor a Társaság díjainak átadására.

                                                      Helyszín:

Az ELTE BTK A épület, Kari Tanácsterem

Budapest, VIII. ker., Múzeum körút 4/A, földszint 39.


 
A járvány-helyzetre való tekintettel a felolvasóülést megpróbáljuk valós időben online közvetíteni az Ókorportál facebook oldalán (https://m.facebook.com/okorportal).


  Virus-free. www.avg.com




-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://listbox.elte.hu/mailman/private/mafla/attachments/20200912/b8dd777b/attachment.html>


More information about the mafla mailing list